Учи, за да не работиш е фразата, която немалко родители казват

...
 Учи, за да не работиш е фразата, която немалко родители казват
Коментари Харесай

Има ли връзка между образованието и успеха?

   " Учи, с цел да не работиш "  е фразата, която значително родители споделят на децата си, с цел да ги насърчат да вървят постоянно на учебно заведение и да си пишат домашните. Гарантира ли обаче дипломата успешна реализация. На всички ни е известно, че образованието у нас не е на положително равнище, липсва процедура, а след завършването незабележим % от младите работят това, за което са учили. Най-важното в образованието е информацията, а с годините тя става от ден на ден и все по-достъпна. Ако допреди години човек е трябвало да пътува с часове, с цел да стигне до най-близката библиотека, където да прочете това, което го интересува, то в този момент с едно натискане на клавиатурата вече имаш цялата налична информация пред себе си.

Вреди ли образованието

 Често чуваме възпитаници и студенти да се оплакват за какво би трябвало да учат нещо, което в никакъв случай няма да им потрябва в живота. Защо, когато някой има музикален гений, пее удивително и го чака най-вероятно блестяща кариера, би трябвало да бъде малтретиран с въпроси по физика, математика, химия и така нататък Може би казусът с образованието е в това, че дава наложителна информация, която към този момент може да бъде открита в интернет за няколко минути.

Какви функционалности би трябвало да извършва образованието

 Да вземем за образец Финландия – страната с най-хубава просветителна система в Европа. Според интернационално относително проучване на достиженията на учениците - PISA, което се прави един път на три години, учениците във Финландия демонстрират най-високото равнище на познания в света. Финландците реализират тези положителни резултати най-много посредством на основните правила в учебните заведения страната, измежду които са:

- тъждество в проучването на всички предмети - финландците не считат, че математика е по-важна от изкуството. Напротив, единственото изключение за основаването на класове с надарени деца могат да бъдат склонностите им към рисуването, музиката и спорта.

- характерност - за всяко дете се сформира самостоятелен проект на образование и развиване. Индивидуализацията касае наличието на употребяваните учебници, извършения, количеството класна и домашна работа и отделеното време за тях, а също по този начин и преподавания материал. Едни получават обширно и в детайли излагане на материала, а от тези, от които се желае единствено незадълбочено знание– малко ревю за най-важното и базисно в преподаваната материя.

- доброволност - учи се оня, който желае. Педагозите се стараят да привлекат вниманието на ученика, само че в случай че у детето безусловно отсъства всевъзможен интерес или качества към образование, то е насочено към бъдеща на практика полезна професия и няма да бъде унизено с " двойки ". Не всички ще строят самолети, някой би трябвало да ръководи рейсовете.

Образованието ни лимитира

 Тук се има поради методът, по който съобразяваме бъдещето си с образованието. Учат ни, че би трябвало първо да приключим гимназия, по-късно университет и чак тогава да стартираме да се развиваме професионално. Много от хората, които са трансформирали света със своите изобретения, изкуство, творчество и други, не са чакали да завършат, с цел да разкрият гения си. Като образец може да посочим някои световноизвестни лица, които съумяват да се осъществят отлично, без да са приключили влиятелен университет. Сред тях са основателят на " Facebook "  Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Стив Джобс, предприемачът Ричард Брансън, създателят на " Туитър "  Джак Дорси и други Всички тези хора са образец за това, че в случай че от рано откриете призванието си и сте подготвени да работите старателно, с цел да постигнете фантазията си, не би трябвало да ви стопира нито равнището на обучение, нито оценката ви по химия в 10-ти клас. Ако вършиме нещо с желание, без да има потребност някой да ви заплаща за него, това е вашата сфера. Развивайте се там и дайте всичко от себе си. Образованието не би трябвало да ви лимитира, в противен случай, то би трябвало да ви подтиква, да търсите познания и обстоятелства, освен в класната стая и наложителните учебници, само че и в света към вас.

Инфо:www.vesti.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР